Naboskab på Hjul

Naboskab på hjul

Naboskab på Hjul tilbyder alle i Hedemarken gratis ture med deres rickshaws. De dygtige piloter elskerat cykle ud og opleve naturen, men de er også glade for at hjælpe beboere, der for eksempel har brug for at blive kørt til lægen, til fredagsbøn eller frisøren.
Piloterne/chaufførerne er frivillige, men de har alle været på førstehjælpskursus og har rig erfaring med at cykle med passagerer på de to rickshaws.


Turbeskrivelser

Grennes Minde

“Selv om Grennes Minde ligger tæt på Hedemarken ca. 4,5 km. og er et skønt udflugtsmål er der ikke mange der kender til det. Det ligger gemt bag IKEA et eller andet sted, men skiltningen dertil er dårlig.

Vi cykler gennem Egelund-parken og nyder udsigten. Du kan se langt, og når du nærmer dig tunnellen er du allerede kommet forbi 2 vandhuller og en indhegning hvor fårene går og græsser. Efter tunnellen drejer vi skarpt til venstre og op ad en kæmpe bakke (det er godt vi har el på cyklen), men godt oppe kommer vi forbi Vestegnens Rideskole – og så er vi der næsten.

På Grenness Minde er der rig lejlighed for at komme rundt på cyklen eller du kan gå en lille tur og eventuel kigge på dyrene: hængebugsvin, lamaer og geder man kan komme til at klappe. Gartneriet er selvfølgelig mest spændende om sommeren med grøntsager, frugt og diverse planter. I drivhusene vokser agurker og tomater. Det meste er til selvpluk og du betaler efter vægt.

Der er mange steder hvor det vil være dejligt at spise sin madpakke, men der er også en meget hyggelig cafe hvor du kan købe kaffe, kager og is (kagerne er lidt dyre, men også kæmpe store der kan deles).
Der er toilet på stedet, men i en anden bygning end cafeen.
Hvis du vil finde det på nettet er adressen:gminde.dk

Hvis der er tid på vejen hjem fra Grenness Minde slår vi et smut inden om Pometet. Pometet er
Københavns Universitets samling af æblesorter – både som gen-bank og som plantage. Der er Åbent Hus én gang om året: sidste søndag i september, men der er i øvrigt rigtig meget at kigge på.”

Lis Riemenschneider


Herstedhøje Naturcenter

“Der er mange veje der fører til Herstedhøje, men een af dem er gennem det meget store boligområde nord for Roskildevej. Det er for mange et boligområde vi sjældent kommer til og hvor der også i de kommende år skal bygges. Derfor cykler vi under Roskildevej gennem tunnellen bag skolen forbi Lange Eng og politigården og kommer til Damgårdsparken, hvor der arbejdes på at lave et lille intimt naturområde med biodiversitet for at beskytte insekter – der er bygget insekthoteller i megastørrelser! Inspireret af de 17 verdensmål er der plantet 17 forskellige træer.

Videre kommer vi til boligområderne Buerne, Nøddegården, Albertshave,Fiskerhusene, Skriverhusene, Degnehusene, Humlehusene og støder på Roholmparken. Her er der ved at blive ryddet for at gøre plads til 200 nye ældreboliger. Forbi Herstedøster skole og så endelig ind i en vidunderlig lille skov med høje, slanke træer – altid er det som at komme ind i et kæmpe kirkerum med højt til loftet.

Dyrefold med heste gør at øjenene får lov til at hvile inden vi får øje på på Herstedhøje – cykler gennem Herstedøster og parkerer foran Naturcenteret.
Hvis vejret er med os er der gode muligheder for at spise og drikke det medbragte, men der er også en dejlig lille cafe og gode toiletmuligheder.”

Lis Riemenschneider

Herstedvester Kirkegård

“Der er en hurtig rute og en lidt længere rute til kirkegården. Jeg foretrækker at cykle den lidt lange tur gennem Egelundparken, følge det meste af golfbanerne dreje til højre og kommer så op til Stadion.
Hver gang jeg cykler den tur forbavses jeg over at lige så snart jeg kommer ud i det åbne landskab kommer himlen nærmere. Dèr og først dèr får jeg for alvor øje på skyformationerne og må tvinge mig til at koncentrere mig om selve ruten. Skyformationerne er bare så spændende at kigge på.
Kirkegården er temmelig stor og det er muligt at cykle rundt, hvis der ikke er for mange mennesker man generer.
Hjemturen kan være ad Herstedvestervej – og så går det over stok og sten, men man kan selvfølgelig give sig mere tid, hvis der er tid: cykle lidt rundt i Herstedvester, finde en bænk og drikke lidt af termokanden eventuel i Egelundparken – og kigge på skyer.”

Lis Riemenschneider


Vikingelandsbyen

“Vi cykler gennem Egelundparken, som på mange måder ligner Kongsholmparken med store åbne vidder omkranset at skov.Lige før tunnellen går der får og kvæg som græsser – cykler videre gennem tunnellen og kommer så op til golfbanerne. Storevejle å kan ikke ses herfra – på højre side ligger golfbanerne, på venstre side dyrefold og kommer så til Snubbekorsvej som vi krydser og endelig, endelig bliver fri af støjen fra motorvejene.

Storevejle ådal er fuldstændig flad: det er her smeltevandet fra den 1 kilometer tykke is strømmede ud mod Ishøj og har aflejret sten og mudder langs siderne for mere end 10.000 år siden. Her har levet mennesker fra jernalderen. Du kan se stengærder som bønder i nyere tid har lavet. Storevejle ådal er 11 km. lang, men vi cykler kun den halve tur og er så fremme ved Vikingelandsbyen.

For nylig er der bygget en kopi af en bro fra vikingetiden. Broen syner ikke af meget lige når man kommer, men når man står på den bliver man imponeret. Det er et meget sumpet område, men du kan komme tørskoet over og komme op til Kroppedal museum hvis du vil. Selve Vikingelandsbyen må du også se – al sammen bygget håndværksmæssigt som på vikingetiden af frivillige.

Cykler vi bare lidt videre kommer vi til et sted der indbyder til at spise den medbragte mad. Her er et enkelt bord og et par bænke og skinner solen kan man ikke ønske mere.
Toiletforholdene er ikke imponerende: naturen selv.”

Lis Riemenschneider